Een autobedrijf op woonbestemming

Nadat de familie Geers vanaf 2011 een jaar lang met ambtenaren en wethouder Talen in gesprek was geweest over handhaving op activiteiten van hun buren die in strijd zijn met het bestemmingsplan, dienden ze een officieel handhavingsverzoek in. Dit was het begin van een hele hoop ellende.

Dit dossier beslaat honderden pagina’s van processtukken, bewijsmateriaal en verslagen. Er wordt de komende tijd aan gewerkt om de overtredingen uit dit dossier in een samenvatting op deze site te plaatsen.

Het komt er in het kort op neer dat de Rechtbank en de Raad van State de gemeente Staphorst opdracht hebben gegeven om te handhaven. Hier is zelfs jurisprudentie uit ontstaan. Andere gemeenten kunnen daarmee een voorbeeld nemen aan het handelen van Staphorst, over hoe je het dus niet moet doen.

De gemeente Staphorst moet dus handhaven, maar uit de informatie die de familie Geers via de Wet openbaarheid van bestuur periodiek opvragen concluderen zij dat er nog steeds niet wordt gehandhaafd of niet-adequaat wordt gehandhaafd. De gemeente heeft na de uitspraak van de Raad van State een nieuw besluit gemaakt, waar de familie Geers weer tegen in beroep is gegaan. Op 3 september 2015 staan de partijen voor de tweede keer bij de Raad van State.