Ambtenaren integer? Gemeenteraad, slaap lekker…

CU fractievoorzitter Dik Vedder kon laatst op kritiek rekenen van zijn coalitiegenoot Jacob Spiker van CDA Staphorst. Vedder zou willen afrekenen met frustraties uit het verleden. Ja, zo werkt het in Staphorst. Als je een kritisch geluid laat horen, dan begint het zwarte-pieten. Ook de gedupeerde inwoners die hun verhaal op RTV Oost vertelden, worden door de gemeente weggezet als ontevreden burgers die hun zin niet krijgen. CDA fractievoorzitter Jacob Spiker deed er zelfs nog een schepje bovenop. Wanneer de gedupeerde inwoners “in het gelijk zouden worden gesteld”, dan zouden er volgens hem weer nieuwe inwoners opstaan die daar weer ontevreden over zouden zijn.

Hoezo moeten de gedupeerde inwoners in het gelijk worden gesteld in een intern onderzoek naar integriteit van ambtenaren? Dit onderzoek had erover moeten gaan waarom er dingen zo gruwelijk misgaan in het gemeentehuis. Hoe het kan dat er zoveel inwoners gedupeerd raken door het handelen van de overheid.
Bovendien, gedupeerde inwoners wórden in het gelijk gesteld.  Door de bezwaarschriftencommissie. Door de rechtbank. Of door de Raad van State.
Het helpt alleen zo weinig. De gemeente vindt het namelijk zo sneu voor die burgers die graag een schuur willen bouwen zonder vergunning. Of die graag woningen willen bouwen, terwijl dat helemaal niet toegestaan is binnen de geurcirkel van een agrarisch bedrijf. Of graag een kroeg en autohandel bij de woning willen hebben.
Stel dat iemand nou een wietplantage wil hebben in huis, hoe zou Justitie hier dan mee om gaan? “Deze man zal wel erg ontevreden zijn als we zijn huis ontruimen, dus laat maar zitten dan?” Dat is toch onvoorstelbaar? Niet in Staphorst. Daar worden overtreders van de wet beschermd.

Volgens Jacob Spiker van CDA Staphorst heeft het interne onderzoek de ambtenaren zelf heel veel tijd en moeite gekost. Voor dit ‘feitenrelaas van de gemeentesecretaris’ zijn dus de ambtenaren zelf ingeschakeld om onderzoek te doen naar hun eigen functioneren. Natuurlijk was er nooit enige twijfel, noch bij deze ambtenaren, noch bij het college, nog bij de gemeenteraad, en zelfs niet bij de heer Vedder, over de integriteit van deze ambtenaren. En wat een wonder: uit het onderzoek blijkt dat ambtenaren integer zijn. Last but not least: het onderzoek is  extern getoetst. En hoe is dat gebeurd? Juist, door het interviewen van, u raadt het al, diezelfde ambtenaren. Conclusie: dit onderzoek móet gewoon kloppen.
Gelooft u het zelf? De gemeenteraad wel hoor. Die gelooft er heilig in.

Nou beste gemeenteraad, wie A zegt moet ook B zeggen:
Als u overtuigd bent van de juistheid van het interne onderzoek, en van de integriteit van ambtenaren, dan zult u de nodige juridische stappen moeten nemen. Het betekent dan namelijk dat RTV Oost zonder bewijs of verdenking de gemeente Staphorst volkomen onterecht zwart heeft gemaakt. Het betekent dat de gedupeerde inwoners zich op RTV Oost schuldig hebben gemaakt aan smaad. En het betekent dat het OM zonder enige reden opdracht heeft gegeven om onderzoek te doen naar valsheid in geschrifte. Als ik de gemeenteraad was, dan zou ik een hele dikke schadevergoeding eisen tegen al deze partijen. En die gedupeerde inwoners: aanstellers zijn het, die de zaken vreselijk overdrijven! Want er zijn misschien wel wat fouten gemaakt, maar die zijn met een taskforce, een casemanager en wat betere communicatie prima te verhelpen!

Datum: 20 augustus 2015

 

4 comments on “Ambtenaren integer? Gemeenteraad, slaap lekker…”

 1. Arie en Ted Blink Beantwoorden

  Gefeliciteerd, gelikte website die een duidelijkheid niets te wensen overlaat.
  Wij zitten met de gemeente Borger-Odoorn in hetzelfde schuitje, en wij houden daar ook een blog over bij.
  Echt schandalig hoe de gemeenten op dit moment met hun burgers omgaan, want ook wij krijgen veel reactie binnen van verontruste en boze burgers.
  Op 28 juli j.l. heeft er een paginagroot artikel in de Drentse editie van het Dagblad v/h Noorden gestaan over onze zaak.
  Dit artikel vindt u onder het tabblad “Overige miskleunen gemeente Borger-Odoorn”.
  Daarnaast is er een tabblad over misstanden op het gebied van milieuvervuiling waarin deze gemeente in het verleden een zeer kwalijke rol in heeft gespeeld, en die tot op de dag van vandaag nog steeds speelt.
  Verder heeft deze gemeente al sinds jaar en dag lak aan de winkeltijdenwet en aan de regels van hun eigen bestemmingsplannen.
  Rechtszaken, bezwaarprocedures, niets hielp want het ambtelijk apparaat had werkelijk overal lak aan.
  Daarom zijn wij ook een blog begonnen, met als doelstelling meerdere lotgenoten ontmoeten en daardoor een beeld te krijgen wat gemeenten beweegt om zich op deze manier richting burgers op te stellen.
  Wij wensen u veel succes met uw website en hopen dat daardoor een beweging op gang wordt gebracht waardoor de overheid genoodzaakt wordt om datgene te doen wat ze moet doen, namelijk zich weer dienstbaar maken aan haar burgers.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *